close
Facebook LinkedIn Twitter YouTube Flickr
 

Peter Molengraaf, CEO Alliander: De wet van compassie

Tue 07 June 2011

, Maurice Eykman, LEAP


De wet van compassie is een leidend principe in het leven van Peter Molengraaf, CEO van Alliander. Respect voor een ieder waarmee je een relatie hebt, of dat nu zakelijk of privé is, staat bij hem centraal. En -- als is het doel van respectvol gedrag niet dat het je wat oplevert -- het gebeurt wel. Het gaat vanzelf.


Wat niet vanzelf ging is meer vrouwen in leidinggevende posities te krijgen bij Alliander. Daarom heeft Molengraaf een targetssyteem ingevoerd: “Dat laat ik pas los als 25% van onze leidinggevenden vrouw zijn. Dan is de organisatie goed in balans en gaat het verder wel vanzelf.”

De kernwaarden die in de missie van Alliander staan zijn: betrokken, betrouwbaar en de beste. “Dat is wat wij willen zijn en willen uitstralen. En daar herken ik mezelf wel in, maar de manier waarop ik leiding probeer te geven draait vooral om respect. Respect betekent mensen net zo behandelen als jezelf behandeld wilt worden. Dat probeer ik elke dag. Niet alleen op mijn werk maar ook in alle andere relaties.”

Respect is compassie
“Respect draait in essentie om de wet van compassie. Die wet verbindt alle grote godsdiensten en overstijgt culturen. Ik heb in veel verschillende culturen gewerkt en gewoond. Dan leer je wat er Nederlands aan jou is en wat er anders aan jou is maar ook dat er dingen zijn die overal gelden. Ik probeer heel dicht bij mezelf te blijven en me in te leven in de ander.”

Maar hoe vertaald zich dat in de praktijk? Na enig nadenken geeft Molengraaf een voorbeeld: “In een van mijn vorige banen werd het contract met een directeur beëindigd. Ik voelde me onprettig bij de manier waarop dat gebeurde en het gebrek aan respect voor wat hij goed gedaan had. Toen heb ik hem gebeld en hem mee uit eten gevraagd om leuk en fatsoenlijk afscheid te kunnen nemen. Een tijd later kregen we in een heel andere situatie opnieuw zakelijk met elkaar te maken. Doordat wij een open en gezonde relatie hadden en respect voor elkaar ging dat contact beter dan als ik destijds niet met hem was gaan eten. Dat soort voorbeelden sterkt mij in de overtuiging dat je dicht bij jezelf moet blijven. Daar heb je later ook wat aan. Dat is niet het doel van je gedrag maar het is wel zo.”

Mensbeelden
“Je moet je goed kunnen voorstellen wat de ander vindt en hoe hij behandeld wil worden. Ik heb in een moeizame relatie met belangrijke stakeholders van Alliander ook wel eens aan mij mensen gevraagd: wat is ons mensbeeld van hen dat wij ons op die manier opstellen? Zij willen ook niet al die conflicten dus als wij nu eens ophouden ruzie te maken over kleine dingen en alleen bij echt belangrijke zaken juridische stappen nemen dan denk ik dat zij dat ook prettiger vinden en op hun beurt ook minder geneigd zijn op alle slakken zout te leggen. Zo is het ook gegaan, de verstandhouding is aanzienlijk verbeterd en de kosten voor juridische hulp aanzienlijk verminderd. Het is allemaal niet zo ingewikkeld.”

Meer vrouwen gaat niet vanzelf.
“De wet van compassie zou je ook kunnen vertalen naar je naaste liefhebben zoals jezelf. En dat laatste vergeten mensen nog wel eens. Ze geven en geven en raken dan uitgeput. Bij vrouwen komt dat denk ik vaker voor dan bij mannen.” En over vrouwen gesproken…? “Wij zijn een groot technisch bedrijf en hebben slechts 16% vrouwen in leidinggevende functies. Terwijl bedrijven gemiddeld genomen beter functioneren als er meer vrouwen in het midden en hoger kader vertegenwoordigd zijn. Toen het aantal vrouwen in hogere posities niet toenam ben ik gestopt te hopen dat het vanzelf goed zou komen. Ik heb een targetsysteem ingevoerd; het aantal leidinggevende vrouwen op tussen de 20 en 25% gesteld. Nu groeit het aantal heel hard. Voor sommige posities is het harder werken om vrouwen te vinden maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Het duurt alleen soms wat langer voor je de geschikte kandidaat hebt. Ik heb nog niet meegemaakt dat die er niet is. Als we rond de 25 a 30 % vrouwen hebben laat ik het targetsysteem los, want dan is er een balans die ervoor zal zorgen dat het verder wel vanzelf gaat.”Print