close
Facebook LinkedIn Twitter YouTube Flickr
 

Social Media: heeft iedereen iets te bieden.

Tue 12 July 2011

, Corrine Petrus | Internet & ICT specialist


Als we naar Amerika kijken, daar blijkt dat meer dan 40% van de ondernemers gebruik maakt van LinkedIn in zijn/haar onderneming. Via Twitter gaan wekelijks minstens 1 miljard tweets de lucht in, en Facebook had in juni 2011 zo'n 750 miljoen gebruikers. Maar waarom zouden we ook Social Media gaan gebruiken?

Als we aan Social media denken, dan wordt toch over het algemeen LinkedIn, Facebook en Twitter het meest gebruikt.  Hyves lijkt vooral voor jongeren interessant, en heeft de aandacht van de meeste mensen toch wel verloren.

Social media gaat onder meer over het delen van emoties, ideeën, kennis, ervaringen via tekst, afbeeldingen, video, audio en diverse andere middelen.


Als professional zit ik natuurlijk al jaren op LinkedIn, en ben ik met vlagen ook redelijk actief.
Ik merk dat het vooral gebruikt wordt om contact te houden met mensen die je kent, of ontmoet hebt, en dat werkt goed, maar het kan veel meer.

Er is LinkedIn Answers voor mensen die een antwoord ergens op zoeken, of willen geven.
Er is LinkedIn Groups, kennis uitwisselen over specifieke onderwerpen, dat wel interessant kan zijn, maar dat wordt wat mij betreft redelijk 'vervuild' door al die mensen die met elkaar willen linken. 

Maar naast het kunnen volgen van oud-collega's en zakenrelaties is LinkedIn Events wat mij betreft de handigste hulpmiddel op LinkedIn. Welke netwerkbijeenkomsten, welke evenementen, welke cursussen en seminars worden er de komende maand, of zelf jaar, gehouden.
Ik heb zelden zo'n uitgebreid overzicht gezien, en nog doorzoekbaar ook. Een aanrader omdat je jezelf ook direct als geïnteresseerde aan kan melden, of soms zelfs als bezoeker.
Een echte aanrader als je wilt weten wat er in je buurt gebeurt op professioneel vlak of op gebied van netwerken, of als je in een bepaald onderwerp geïnteresseerd bent en zoekt naar manieren om er meer over te weten en/of praten.

Van een heel andere kaliber is Twitter. Twitter gebruik je om mensen te vinden met een bepaalde achtergrond en interesse en/of vakgebied. Tenminste ik doe dat zo, en blijf zo op de hoogte over wat er in de wereld gebeurd, of wat zich op een bepaald vak- en interessegebied afspeelt.
Ik weet dat er heel wat getwittert wordt over persoonlijke zaken, maar in principe ben ik niet geïnteresseerd om te weten of iemand de hond uit gaat laten, of dat zojuist heeft gedaan.
Wat ik wel boeiend vind is wat er in de wereld gebeurd, of op mijn vakgebied, en er zijn genoeg mensen die daarvan op twitter berichten.
Nog deze week heb ik live naar de lancering van de Spaceshuttle gekeken, via het internet, omdat ik 15 minuten voor de lancering een tweet hierover zag met een link naar de website.

Facebook dan nog. Facebook is een vreemde eend in de bijt, en heeft (nog) een heel ander karakter.
Ondanks dat er in Amerika heel wat wordt geschreven over het commerciële aspect van Facebook, is reclame nog niet zo nadrukkelijk aanwezig. Al wordt het wel meer, elke week.

Via Facebook heb ik een link met de culturele organisaties, de festivals en de mensen die dingen laten gebeuren in de stad. Zo blijf ik op de hoogte van alles wat er gebeurd, en wordt ook nog uitgenodigd voor evenementen waar ik nooit eerder van gehoord heb. Gelukkig allemaal vrijblijvend, er is altijd keurig een wel-/niet-/misschien- aanwezig knop, dus je bepaald het allemaal zelf

Op zich begrijp ik wel waarom marketeers enthousiast worden van Facebook en LinkedIn, want het is volgens mij nog nooit zo makkelijk geweest om je doelgroep te lokaliseren.
De commercialisering van de Social media staan hier echter nog redelijk in de kinderschoenen. Er zijn wel acties en reclame, maar daar heb ik weinig last van. Of misschien pas ik niet in een hokje waar de reclameman naar op zoek is. Erg prettig.
Als je er wel last van hebt, kan je bij Facebook trouwens de reclame uitzetten. Dat is ook prettig om te weten. Op Twitter is (nog) geen ruimte voor adverteerders, maar daar zijn ze blijkbaar wel mee bezig.

Als we naar Amerika kijken, daar blijkt dat meer dan 40% van de ondernemers gebruik maakt van LinkedIn in zijn/haar onderneming.
Via Twitter gaan wekelijks minstens 1 miljard tweets de lucht in, en Facebook had in juni 2011 zo'n 750 miljoen gebruikers.

Er is voor bedrijven dus enorm veel te winnen, al is het maar aan kennis en ervaring, als ze tijdig instappen in de Social media. Zeker ook voor het aanboren van nieuwe markten.

Nou denken jullie natuurlijk, daar heb ik helemaal geen tijd voor.
Ja, dat dacht ik ook. Totdat ik productiviteitstools ging gebruiken die mensen een berichtje kan sturen als ze me gaan volgen, mensen automatisch opzoekt met dezelfde interesses, en mensen automatisch volgt als ze mij gaan volgen.  Daarnaast heb je bijvoorbeeld twitterlists om content te bekijken die je echt niet wil missen.
Als je het zo achter elkaar zegt lijkt dat heel veel, maar dat valt wel mee.

Kortom het valt wel enigszins te sturen, en het is vaak heel erg leuk, en/of interessant, wat je tegenkomt.

Meer weten? Je kan me altijd vinden op:
Internet:    http://www.webdiva.nl/  /> LinkedIn:  http://www.linkedin.com/in/corrinepetrus  /> Twitter :     http://twitter.com/#!/webdiva_nl   /> Facebook :  http://www.facebook.com/Webdiva2011Print