close
Facebook LinkedIn Twitter YouTube Flickr
 

Persoonlijke presentatie Carla Smits-Nusteling: authentiek en professioneel

Mon 25 July 2011

, Farah Nobbe, Nobbe | Mieras trainingen


Tijdens het LEAP event van 6 juni jongstleden sprak KPN CFO Carla Smits-Nusteling een welkomstwoord uit. Hierin vertelde ze haar persoonlijke verhaal over haar eigen benoeming als CFO. Toen ze het heugelijke nieuws aan haar moeder bracht was die op dat moment met een groepje vriendinnen aan het bridgen. De reactie van deze oudere generatie vrouwen was veelzeggend: ze pinkten een traantje van ontroering weg omdat ze terugdachten aan de tijd toen het nog normaal was dat vrouwen moesten stoppen met werken zodra ze trouwden. (Ik vermoed trouwens dat dat niet de laatste keer geweest is dat er tranen gevloeid hebben. Onlangs won Smits-Nusteling de prestigieuze CFO Award 2011. Kijk hier naar het jury rapport en de uitreiking. )

Maar terug naar het LEAP event. Door het vertellen van dit persoonlijke en kwetsbare verhaal wordt duidelijk dat Smits Nusteling transparant durft te zijn. Grappig genoeg wordt dat vrouwen regelmatig afgeraden. Niet te kwetsbaar, niet te persoonlijk, dat wordt niet professioneel gevonden. Maar Smits-Nusteling vertelt een persoonlijk en kwetsbaar verhaal over haar moeder en blijft toch onbetwistbaar stevig en to the point. Hoe krijgt ze dat voor elkaar?

Carolien Bijen beschrijft in haar boek (S)topvrouw een drietal typeringen van topvrouwen.

  • De ‘Zure Appel’, oftewel de topvrouw die zich aangepast heeft aan een masculiene wereld en zo door de zure appel heen gebeten heeft. Meestal vrouwen uit de wat oudere generatie die niet veel keus hadden.
  • De ‘Queen Bee’ die zich manifesteert als op en top feminien binnen een masculiene omgeving. Vrouwen die zich bewust zijn van het feit dat ze afwijken van hun omgeving en daar sterk gebruik van maken.
  • De ‘Natural’ die zich op zichzelf oriënteert en op authentieke wijze de top bereikt.

De bijdrage van Smits-Nusteling tijdens het LEAP event is inhoudelijk steeds relevant. Ze verbindt zich met een aanstekelijk plezier aan haar verhaal en aan haar publiek en wekt de indruk dat blabla van haar afglijdt als water van een eend. Carla Smits- Nusteling is all the way een ‘natural’. Professioneel èn authentiek. En dat maakt haar, of ze wil of niet, een inspirerend voorbeeld van vrouwelijk leiderschap.

Nobbe | Mieras trainingen is vernoemd naar zakenpartners Farah Nobbe en Natalie Holwerda-Mieras. Het bureau werd in 2004 opgericht. Zowel Nobbe als Mieras zijn afkomstig uit de theater- en televisiewereld.  Het bureau heeft de ambitie om de kunst van het presenteren volledig te doorgronden. Er worden voortdurend nieuwe trainingen ontwikkeld. Daarnaast publiceren de dames  boeken en artikelen .

Hun nieuwste initiatief is Speak up dear!,  een project  waarmee het bureau hoogopgeleide  vrouwen wil stimuleren om meer en beter te gaan spreken.

Zie www.speakupdear.nl


Print